- De aanvraag van topman Tim Cook voor een Apple Card om betalingen te doen, werd in 2019 aanvankelijk afgewezen, zo meldt techsite The Information.
- De topman van Apple kreeg geen credit card van zijn eigen bedrijf, omdat hij een populair doelwit voor identiteitsfraude is.
- Cook is miljardair en wist de beurswaarde van Apple op te krikken tot meer dan 3.000 miljard dollar.
- Lees ook: The Magnificent 7: onder aanvoering van Apple heeft Big Tech in de VS een beurswaarde van in totaal $11.000 miljard – dat is bijna 3 keer de economie van Duitsland
De aanvraag van Tim Cook voor een Apple Card om betalingen te doen, werd in 2019 aanvankelijk afgewezen, meldt techsite The Information.
De CEO van Apple kreeg geen goedkeuring voor een credit card van zijn eigen bedrijf tijdens tests voor de lancering ervan in augustus 2019, zeggen vier verschillende bronnen tegen het nieuwsmedium.
De weigering had er mede mee te maken dat Cook vanwege zijn publieke profiel kwetsbaar zou zijn voor identiteitsfraude door criminelen. Creditcardmaatschappijen zetten daarom vaak een rode vlag bij aanvragen van beroemde mensen als Cook.
Zakenbank Goldman Sachs, de partner van Apple voor de uitgifte van de Apple Card, maakte uiteindelijk een eenmalige uitzondering en gaf Cook alsnog een credit card, schrijft The Information. Apple en Goldman hebben nog niet gereageerd op een verzoek van Insider om commentaar.
Vermogen Tim Cook geschat op 2 miljard dollar
Wellicht overbodig om te zeggen, maar de afwijzing van Cook heeft niets te maken met zijn financiële welzijn. Volgens een schatting van Forbes bedraagt het vermogen van de topman van Apple een kleine 2 miljard dollar. Bovendien kan zijn beloning voor dit jaar alleen al op 49 miljoen dollar uitkomen.
De beloning van Cook bestaat dit jaar uit een basissalaris van 3 miljoen dollar, een bonus in contanten van 6 miljoen dollar en 40 miljoen dollar aan voorwaardelijk toegekende aandelen. Vorig jaar was de totale beloning van Cook met 84 miljoen dollar zelfs nog hoger.
De beloning van Cook hangt samen met zijn opmerkelijke successen als topman van Apple. De aandelen Apple zijn ongeveer 14 keer zo veel waard geworden sinds hij in 2011 de leiding overnam van Steve Jobs.
De beurswaarde van de maker van de iPhone is daardoor met 2.000 miljard dollar gegroeid, waardoor het 's werelds meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf is geworden. Momenteel is Apple op de beurs iets meer dan 3.000 miljard dollar waard.
Door het leiderschap van Cook heeft Apple ook prominente beleggers aan zich weten te binden. Zo heeft topbelegger Warren Buffett bijvoorbeeld tussen 2016 en 2018 meer dan 30 miljard dollar in Apple gestoken en het techaandeel is vandaag de dag verreweg het meest waardevolle aandeel in de portefeuille van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. Buffet prees Cook ook als "een van de beste managers aller tijden".